Як укладається трудовий договір між працівником і роботодавцем

Згідно з ст. 21 Кодексу законів про працю України трудовим договором є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем – фізичною особою), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (роботодавець – фізична особа) зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Трудовий договір може бути:

  • безстроковим, що укладається на невизначений строк;
  • на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;
  • таким, що укладається на час виконання певної роботи.

При укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

А у випадках, передбачених законодавством, — також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

При укладенні трудового договору громадянин, який вперше приймається на роботу, має право подати вимогу про оформлення трудової книжки.

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення Пенсійного фонду України та Державної податкової служби України.

Забороняється укладення трудового договору з громадянином, якому за медичним висновком запропонована робота протипоказана за станом здоров’я.

При укладенні трудового договору забороняється вимагати від осіб, які поступають на роботу:

  • відомості про їх партійну і національну приналежність, походження;
  • реєстрацію місця проживання чи перебування;
  • документи, подання яких не передбачено законодавством.

При укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

Також, консультацію можна отримати зателефонувавши до контактного центру системи безоплатної правничої допомоги 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні)

Новини
Фінансова підтримка роботодавців
23.04.2024 16:55
Інформація про державні програми фінансової підтримки роботодавців, які облаштовують місця для ветеранів війни з інвалідністю: Суть програми полягає в працевлаштуванні людини з інвалідністю І або…
Отримай ваучер на оплату навчання за професією слюсар з ремонту колісних транспортних засобів!
23.04.2024 10:57
У квітні 2024 року розпочинається перепідготовка за ваучером за професією слюсар з ремонту колісних транспортних засобів на базі Тернопільського фахового коледжу ТНТУ імені І. Пулюя. У плані…
Робота є! Квітневий топ вакансій та зарплат на Тернопільщині
23.04.2024 10:23
На сьогодні місцеві підрозділи Тернопільського обласного центру зайнятості пропонують шукачам роботи більше 1,4 тис. вакансій від роботодавців регіону. З них, кожна п’ята - із заробітною платою вищою…